Waarom mindersmartphone.nl

Waarom mindersmartphone.nl

info@mindersmartphone.nl | March 4, 2019 | Uncategorized

Ik loop al zo lang rond met het idee dat ik minder op mijn smartphone wil zitten. Iedere keer verzin ik een reden om het uit te stellen naar morgen. Of ik laat mijn telefoon even heel dapper boven liggen aan het begin van de dag, maar dan verzin ik al snel een excuses waarom ik ‘m toch echt even moet pakken. En voor ik het weet heb ik vier whatsapp gesprekken over helemaal niets en ben ik niet echt met mijn kinderen of mijn werk bezig.

Ik heb een app geïnstalleerd om mijn gebruik bij te houden, en het is vrij schokkend. Ik op sommige dagen bijna 4 uur per dag op mijn telefoon! De twee uur haal ik altijd wel. Een dag heeft maar 24 uur, en vaak zit ik een zesde deel daarvan op mijn telefoon. Mijn telefoon unlock ik zo rond de 100x op een dag. En dan tellen al die keren dat ik het knopje indruk om te kijken of er een notificatie is niet mee. Het is gênant. Ik heb ook direct de neiging om dit goed te praten door te zeggen dat ik werkmail op mijn telefoon heb, en mijn meeste vrienden verder weg wonen en ik veel in het OV zit. Alleen eigenlijk valt dit niet goed te praten natuurlijk. Ik mis enorm veel door zo met mijn neus in mijn telefoon te zitten.

Vaak genoeg heb ik het idee dat ik geen tijd heb om te douchen, of om alles op te ruimen, om te sporten, om vers te koken, om quality time met mijn kinderen door te brengen. Als ik die 4 uur niet op mijn smartphone zou zitten dan zou ik al die dingen makkelijk wel kunnen doen. Dit weet ik, maar toch iedere dag blijf ik redenen verzinnen om het verbreken van mijn routine nog een beetje uit te stellen. Het is dus eigenlijk gewoon een verslaving. Ik zou als roker zeggen dat ik ieder moment zou kunnen stoppen als ik zou willen.

En ik doe nog wel meer kleine dingen, die rokers ook doen. Het op mijn smartphone even uit stellen bijvoorbeeld. Net was ik bijvoorbeeld in het bos met de kinderen en mijn telefoon lag in de auto. Ik heb echt wel vaak aan mijn telefoon gedacht terwijl we in het bos liepen. Toen ik terugkwam bij de auto wilde ik direct mijn telefoon checken voordat de kinderen in hun stoeltjes zaten, maar besloot ik het even uit te stellen totdat ik thuis was. En dan thuis voelt het als een soort van prestatie dat ik wel 2 uur niet op mijn telefoon gekeken heb. Ik irriteer me aan mijn eigen gedrag, en het veranderen lukt niet zomaar blijkt, want ik heb al van alles geprobeerd.

Ik ben echt verslaafd en daarom des te meer reden om nu echt de knoop door te hakken: minder smartphone voor mij en meer tijd voor het echte leven.