Wat ik al geprobeerd heb om van mijn smartphoneverslaving af te komen

Wat ik al geprobeerd heb om van mijn smartphoneverslaving af te komen

info@mindersmartphone.nl | March 4, 2019 | Uncategorized

Ik heb al heel veel geprobeerd om van mijn smartphoneverslaving af te komen. Als een echte smartphone junkie begon ik natuurlijk met apps installeren om van mijn verslaving af te komen. Ik heb een app geïnstalleerd die gebruik bij houdt, en een app geïnstalleerd (Forest) die bomen laat groeien als die app actief is en de bomen gaan dood als je je telefoon gebruikt. Die app was een drama voor mij, ik heb misschien één boom zien groeien en dat was het.

Toen ben ik gaan kijken waar ik veel tijd aan kwijt was volgens de gebruik app en heb ik een aantal apps eraf gegooid. Ik heb zelfs een paar maanden geen Facebook gehad. Mijn account had ik geblokkeerd, maar dat was toch niet handig omdat ik eigenlijk reclame wilde kunnen maken voor mijn bedrijven. Dus Facebook weer terug. Wat dit me wel gebracht heeft is dat ik écht afgekickt ben van Facebook. In het begin opende ik heel vaak de Facebook app, puur uit gewoonte, om dan weer tot de conclusie te komen dat ik mijn account had uitgezet en dus niets zag. Ik mis helemaal niets voor mijn gevoel nu ik nooit meer op Facebook kijk. Ik kom er alleen om dingen voor mijn bedrijf te doen, een verjaardag op te zoeken en te checken of die leuke man misschien single is, en scroll niet meer gedachteloos over Facebook.

Het enige wat ik wel echt fijn vind van Facebook waar ik geen andere oplossing voor had, was de verjaardagen van iedereen onthouden. Ik heb hiervoor een verjaardagskalender gekocht op bol.com en voor het verwijderen de belangrijkste dagen uit mijn vriendenlijst opgeschreven. Veel leuker! Zo zie je het ook beter aankomen en kun je wat vaker een kaartje sturen. Wat ik dan overigens ook weer online doe via Greetz of Hallmark, maar goed.

Dit hielp dus wel een beetje, maar de tijd die ik op mijn telefoon zat ging niet omlaag. De verdeling van op welke apps ik zat werd vooral anders. Whatsapp en mijn browser werden een heel stuk meer. Dus echt werken deed het niet.

Uiteraard heb ik mijn telefoon op stil gezet, maar dit maakte het juist erger. Dan ging ik iedere keer kijken of ik misschien een notificatie had. En ook het uitschakelen van notificaties werkte niet voor mij, alleen notificaties die ik niet interessant vind uitschakelen had effect. Zoals van groep apps, social apps en bepaalde andere apps die zelf vinden dat ze allerlei push meldingen moeten geven. Ik zou dan ook adviseren om alleen meldingen die je niet boeiend vindt uit te zetten, dat scheelt zelf kijken en steeds je apps openen.

Vervolgens heb ik een smartwatch gekocht, zodat ik niet iedere keer als mijn telefoon een piepje maakt ga kijken wat het is. Alleen voel ik wat er ook gebeurt op mijn telefoon een veel te sterke neiging om ook direct te reageren. Dus dat werkte ook niet. Toen heb ik een gewoon horloge gekocht, en dat hielp wel een beetje, zodat ik in ieder geval niet mijn telefoon pakte om de tijd te bekijken en vervolgens van alles ging doen op mijn telefoon om me daarna af te vragen hoe laat het eigenlijk was.

En uiteraard heb ik dingen geprobeerd zoals mijn telefoon boven laten liggen, in een kastje leggen, etc. Ik verzin alleen telkens smoesjes om hem toch te pakken. Ik heb een dumbphone (een niet smartphone) gekocht voor 15 euro met een simkaartje erin, zodat ik op mijn werk de smartphone in mijn tas kon laten zitten. Als er iets was met de kinderen, dan kon de kinderopvang me op mijn goedkope telefoon bellen en ik kon verder gewoon focussen op werk. Dit was op zich een topidee, alleen de prepaid simkaart (lebara) leek niet helemaal betrouwbaar en in plaats van dat op te lossen koos ik ervoor om me maar weer vast te klampen aan mijn smartphone.